Italien

Jag tänkte att jag skulle göra ett litet inlägg om Italien och vad jag tyckte om resan/resorna jag gjort dit. Tänkte att det kunde vara kul (kanske för någon i alla fall) att veta vad man tyckte om sin resa och vad som var bra och mindre bra. Det är även kul att gå tillbaka själv och kolla vad man tyckt och se om man kanske tycker annorlunda efter ytterligare en resa dit.
Jag har besökt Italien två gånger. Första gången var i maj 2014 när jag och Emil åkte till Rom några dagar, och andra gången var då alldeles nyss (kom hem för ca en vecka sedan) när jag åkte med mamma till Sardinien. Både fastlandet och en ö alltså. Här kommer lite för/nackdelar enligt mig, inbakat från båda resorna.
 
Fördelar
Vackert Både klimatet och alla saker man kan se. Speciellt i Rom där det fanns helt fantastiska sevärdheter och en unik atmosfär. Alltid något att göra. Alltid något att se och upptäcka. Alghero hade vackra stränder och väldigt fina vägar/cykelvägar och strandpromenad. Rekomenderar att hyra bil eller cykel där.
 
God mat! Pastan är inget mindre än jättebra och när man beställer maten så vet man att man inte kommer bli besviken. Pizzan är antingen lite sådär eller så är den himmelsk!
 
Det är nära Att åka till Italien tar inte alls lång tid. Vårt direktflyg från Luleå till Alghero tog ganska precis 4 timmar och flyget från Stockholm till Rom tog strax över 3 timmar. Skönt för den flygrädda!
 
Internet På de allra flesta ställena (buss, på stranden, restauranger osv) fanns det internet med hyfsat bra täckning. Bekvämt när man är van det och gratis var det också.
 
Nackdelar
Priserna Det allra mesta är dyrare än i Sverige (speciellt på Sardinien vad jag upplevde det som). Och inte lite dyrare heller.. Det jag tyckte var speciellt dyrt var mat, inträden och lokaltrafik. Andra saker var i princip som hemma i Sverige. Att få maten buren till borde av servitriserna kostade antingen €2 totalt eller 50 cent/sak som bars ut. Tilläggskostnader på ALLT.
 
Kallt Nog för att jag bara varit där i slutet av maj båda gångerna när det inte riktigt är sommar så har jag upplevt att det varit ganska kallt. I Rom hade vi små rengskurar nästan varje dag, annars var det ca 13-17 grader. I Alghero var det ca 18-24 grader på dagen och ca 10 grader på natten. Även på dagen när det var varmt så gick det inte att ligga under parasoll/vara i skuggan utan att huttra och skynda sig till solen. Tur vi tog med bra jackor.
 
Otrevligt/sunkigt I Rom var många säljare/servitriser ganska otrevliga och arroganta vad jag upplevde, och alla offentliga toaletter, flygplatsen, tunnelbanan och annat var riktigt snuskigt. Smustigt och nergånget. Trodde nästan det var ett skämt när vi kom till flygplatsen i Rom. I Alghero var folk ännu otrevligare och även oärliga. De ville inte ge tillbaka rätt summa pengar i växel utan sparade alltid några cent. När man köpte bröd på någon supermarket så trycker kassörskan handen på vågen när man väge för att det ska kosta mer osv. Inte ärligt.
 
Internet Som även fanns på fördelar. Det var kanonbra att internet fungerade och på de flesta ställena, men tyvärr kunde man bara använda några få tjänster. Dessa var Facebook, Instagram, Viber och Twitter. Inget annat.
 
Detta är vad jag har fått för intryck av det jag sett av Italien. Jag har varit där alldeles för lite för att ge en rättvis bild men jag tänkte som sagt att det skulle vara kul att spara och att någon kanske finner ovanstående rader lite intressanta.
 
 2/5
Kommentera inlägget här: